Apotekets have

Apotekets have var i tiden op til min indlytning opbevaringsplads for byggematerialer, affaldstræ og gamle kasserede vinduer. Huset havde nemlig fået skiftet tag og alle vinduer på 1. salen. – stort projekt, afbrudt i en lang periode af blandt andet en diskusprolaps, og travlhed mange andre steder.

Da jeg flyttede ind, gav jeg mig til at tegne hvordan jeg kunne tænke mig haven med tiden kom til at se ud. En ret simpel tegning, med en meget enkel have, som skulle være nem at holde, i erkendelse af at vi altid er i gang med noget andet. Jan synes om tegningen, og sommeren efter gik vi i gang.

Hele haven ligger bag huset, og for enden ligger der et lille dobbelthus, på et stykke grund der på et tidspunkt, før Jans ejerskab, blev solgt fra. Det ville jeg aldrig have gjort, men indtil der falder nogle millioner ned i vores turban, som vi ikke umiddelbart skal bruge til andet, så må det være sådan. Ellers kunne jeg da godt tænke mig at købe stykket tilbage og vælte dobbelthuset. Vi har naboer til 3 sider; et autoværksted, det lille dobbelthus og den gamle købmandsgård i byen. Til hver af de 3 sider, står der store træer og derudover stod der dengang flere birketræer i det ene skel, og de mange træer betød at en stor del af haven lå i skygge. Så første skridt var at fælde birketræerne. Derefter gik vi i gang med at skære affaldstræ op, køre på lossen med det der ikke skulle genbruges og til sidst havde vi det areal der skulle blive til vores have.

Vi forsøgte at gennemarbejde jorden med et par havefræsere. Men vores grund består af en god del stenhårdt kridt, og jeg kunne hurtigt se det ville tage flere kræfter og mere tid end vi synes vi havde. Så jeg ringede til den lokale maskinstation, og han indvilligede i at komme med en traktor, med en meget større fræser efter. Han gennemkørte hele haven og derefter fik vi revet og tromlet. Så vi fik målt af, der hvor der skulle være bede, adskilt med gamle jernbanesveller, som i forvejen lå i haven, og vi fik målt op til en kæmpe terrasse og et hjørne hvor der skulle stå et drivhus.Og så såede vi græs. Det hele var en stor proces, lavet efter en plan, lavet af en der ingen erfaring havde i sådan noget. Det betyder jeg nu kan se hvilke fejlbeslutninger jeg tog, som feks at terrassen blev alt for stor og belagt med de forkerte materialer. At Thjuaerne i det nederste bed, var den forkerte type og blev sat for tæt og at vi skulle have beholdt noget af det store rododendron bed.

Hvis vi dengang havde vidst hvad vi ved nu, skulle vi måske også have overvejet at investere i jordvarme da haven var gravet op, have lagt vand og el ned i den anden ende, o.s.v. Noget af det kan vi gå og gøre om, andet må vi leve med eller tilpasse i den grad vi nu kan.

Før vi gik i gang….

 

Proces og det “færdige” resultat…vi laver stadig ændringer