Aktier – kun for genier og rigmænd?

Jeg har været fascineret af aktiehandel i lang tid efterhånden, i mange år faktisk. Det er ellers noget af en mundfuld at give sig i kast med, for en tal-idiot som mig. Tænkte jeg.

Men nu hvor jeg i det små er startet med at investere, har jeg opdaget at det har langt mere med research og sund fornuft at gøre, end med tal og beregninger.

I 2004 oprettede jeg et par demo porteføljer og investerede dem i, hvad jeg på det tidspunkt, følte kunne være fornuftigt. Billedet herover viser hvordan det er gået på de 16 år siden pengene – som jeg nu ville ønske var rigtige – blev anbragt.
I 2016 gik Lauritz.com på Børsen og da vi var kunder på alt for mange auktioner hos Lauritz, tænkte jeg at alle andre måtte være lige så begejstrede, så det var nok en super idé at købe nogle aktier i det firma. Jeg følte mig 100% sikker – de aktier ville garanteret – med raketfart – give mig en fin lille opsparing.
Det er ikke fordi jeg investerede meget – det er mere det at den beholdning siden er gået 93 % ned. Av!
I et par år lod jeg så aktiehandel ligge, for det havde jeg jo tydeligvis ikke forstand på. Jan, som ellers er talekspert, har overhovedet ikke interessen. Når han investerer, er det i håndgribelige ting, som jeg kunne fortælle lange og mange sjove historier om, men for husfredens skyld lader jeg være med det.

Men nu har jeg altså fundet interessen for aktier igen. Jeg har investeret og følger med i hvad der sker. Noget er gået op og andet er gået ned.

Måske er du eller dine venner nogen af dem der tidligere har ment at aktiehandel kunne sidestilles med gambling, eller at Wall Street var et filmset for et drama med Michael Douglas eller Rusell Crowe, i min all time favorit film: “A good year”?
Hvor jeg tidligere håbede på en stor nem gevinst (det ville da stadig være fedt) gør jeg det nu med mere ro.
Et ønske om at blive rig og et ønske om at bevæge sig hen imod passiv indkomst og uafhængighed, er to forskellige ting, selvom de måske lyder ens. Og for mig er det hele en del af en større plan – at sige nej tak til et 8-16 job.
Jeg er med i diverse Facebook grupper vedr. økonomi og investeringer, og selv om jeg ikke forstå alle de forskellige medlemmers taktikker, så bliver jeg indimellem en smule klogere, og stoler også på min egen intuition.
Jeg har sat lidt ind på Nordnet kontoen, når jeg synes der har været overskud til det, og jeg har også flyttet min pension, som pensionsselskabet ellers skulle investere for mig – og det er lykkes langt bedre for mig, end for dem. Jeg har lidt mere end fordoblet min satsning.
Jeg havde tænkt at jeg ville holde mig til ting der var nogenlunde simple at forstå, da produktionsvirksomheders plusser og minusser nok er for stor en mundfuld at fatte, især når det kommer til udlandet og deres politik og vejr osv. kommer til at spille ind. Jeg har altså nogenlunde holdt mig til energi og medicin.
Det sidste vil jeg gerne trække mig ud af igen, for jeg har virkelig fået et chok over hvordan man i diverse Facebook grupper sidder og klapper i jubel over virus udbrud i Afrika – for så får man brug for vacciner – og så stiger aktierne. Det vil jeg ikke være en del af, så der skal omplaceres, så snart jeg har fundet det rigtige alternativ.
Hvis du har et tip, så send mig det endelig 😉
Det går op og ned, jeg bliver ikke rig af det. Det er køb, sælg og få overskud – som enhver anden handelsvirksomhed. Og der går en smule sport i at spotte det rigtige. Omvendt gider jeg ikke åbne Nordnets app i lange perioder, når jeg ved at der er nedtur på aktiemarkedet. Jeg føler også at man skal have en god portion penge, før det virkelig batter, så som i al anden investering – du skal have penge, for at tjene flere penge. Medmindre du kun gør det lidt for sjov på amatør plan – og det er den kategori jeg er i.